Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland wacht nog op reactie Gemeente Renkum

Stichting Behoud WO2 Erfgoed Gelderland wacht nog steeds tot de Gemeente Renkum actie onderneemt tot behoud hotel Dreyeroord.

De nieuwe eigenaar Amvest wil het pand slopen voor nieuwbouw. De stichting is voortgekomen uit een burgerinitiatief en strijdt al meer dan een half jaar strijd voor behoud van hotel Dreyeroord in Oosterbeek.

Middelpunt

Dit hotel vormt het middelpunt van een voormalig landgoed en speelde een belangrijke rol in de Oosterbeekse geschiedenis. Met name tijdens de Tweede Wereldoorlog in september 1944 toen het toneel werd van hevige gevechten tussen Britse luchtlandingstroepen en onderdelen van een Duitse SS panzerdivisie. Hierbij vielen aan beide zijden vele doden bij zware gevechten in en rondom het hotel.

Begin november heeft de stichting plannen gepresenteerd aan de gemeente Renkum, projectontwikkelaar Amvest en toekomstige gebruiker ‘Het Gastenhuis’. Deze plannen voorzien in behoud van het hotel en realisatie van de nieuwe plannen.

Airborne-geschiedenis

De stichting is verheugd te mogen horen dat de gemeente in zijn nieuwe cultuurbeleid opnieuw het belang van de Airborne-geschiedenis en de landmarks daarvan aanhaalt. Wethouder Heinrich gaf vorige week aan dat landgoederen en buitenplaatsen tot de “kernkwaliteiten” behoren van de gemeente Renkum en “als Renkum enerzijds de kwaliteiten wil benadrukken, er anderzijds ook een verplichting ligt om daar op praktische wijze handen en voeten aan te geven.” Dit is een bevestiging van wat er in het Coalitieakkoord staat.

Ondanks de 17.000 handtekeningen voor behoud, noodkreten van vele erfgoedorganisaties en zelfs een openbare oproep van de Britse ambassadeur zegt de gemeente niks tegen een eventuele sloop van hotel Dreyeroord te willen of kunnen doen. Ook de projectontwikkelaar is angstwekkend stil.

Uitgebreid onderzoek

Op basis van uitgebreid onderzoek naar de waarden van de landgoederen in Renkum, kwam de Wageningen Universiteit tot de pijnlijke conclusie was dat er al “flink is geknaagd aan de cultuurhistorische – en natuurlijke monumentaliteit in de gemeente Renkum als gevolg van het ontbreken van een samenhangende visie en dito uitvoering”.

De stichting gaat voort en berichten zoals die van vorige week geven hoop op een goede afloop voor Dreyeroord. Wel stelt de stichting zich de vraag hoeveel meer protest en burgerinitiatief nodig is voordat de gemeente actief actie gaat ondernemen voor behoud van zijn eigen, lokale erfgoed.

Geplaatst in Dreyeroord, Persberichten en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *