Horsa Glider Oosterbeek

Op 17 september 1944 start Operation Market Garden. Verdeeld over drie dagen vertrekken 629 Airspeed Horsas, 28 Hamilcars en 10 Hadrians zweefvliegtuigen naar de landingsterreinen bij Wolfheze en Nijmegen. 623 gliders maken een succesvolle landing.

In het totaal vervoerden deze zweefvliegtuigen naast jeeps, kanonnen, aanhangwagens, motorfietsen, fietsen en zelfs een bulldozer ook 5.329 militairen.

Het totaal aantal militairen wat vanuit Engeland is opgestegen om als parachutist te landen was 6.098.” een kleine meerderheid, terwijl er altijd over de parachutisten wordt gesproken.

Dit project gaat over de onderbelichte bijzondere rol die deze zweefvliegtuigen en militairen hebben gespeeld tijdens Operatie Market Garden en met name De Slag om Arnhem.

The Assault Glider Trust, United Kingdom staat de enige ter wereld levensechte Horsa Glider af aan het grootste oorlogsmuseum van Nederland, namelijk het Oorlogsmuseum Overloon.

Onderdeel van de afspraak met The Assault Glider Trust is dat de Horsa Glider eerst tijdens de herdenkingen rondom de Slag om Arnhem van 7 tot 26 september 2019 wordt geplaatst op het grasveld tegenover het Airborne Museum in Oosterbeek.

Vervolgens wordt de Horsa Glider onderdeel van de permanente collectie van het Oorlogsmuseum Overloon. Na de Tweede Wereldoorlog is dit gigantische zweefvliegtuig nooit meer in Nederland te zien geweest. Om de eenvoudige reden dat alle 4.170 Horsa Gliders tijdens of kort na de oorlog verloren zijn gegaan.

De hoeveelheid vrijwilligers die benodigd zijn om het project kans van slagen te geven zijn groot. De Tent dient op gezette tijden geopend te worden, er zijn re enactors gevraagd die een levende sprekende geschiedenis uitbeelden. Al deze mensen dienen voorzien te worden van broodjes, wat te drinken enzovoort!

Indien u in het bezit bent van een EHBO diploma of bijvoorbeeld BHV-er dan nodigen wij ook u uit om deel uit maken van dit mooie project!

Wilt u dit enorm mooie en zeldzame project sponsoren of op een andere manier bijdragen? Neem dan contact op met horsa@renkum.nl of info@bwo2eg.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.